Sociale Benadering Dementie (SBD); dementiezorg zo thuis mogelijk
Het is onze ambitie om vanuit het regionale netwerk te zorgen dat inwoners met dementie langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarvoor richten we ons op het vroegtijdig signaleren van regieverlies, het inzetten van welzijn en slimme hulpmiddelen en we ondersteunen met (geïndiceerde) zorg waar dat echt nodig is. We doen dit samen met alle netwerkpartners uit de regio. Het werken vanuit het gedachtegoed SBD draag bij aan betere zorg, meer zorg en latere opname in het verpleeghuis.
De projecten/aanpak binnen dit thema dragen bij aan:
SBD en passende ondersteuning wat verstaan we daaronder?
Passende ondersteuning is de ondersteuning die nodig is, die waarde toevoegt en bijdraagt aan kwaliteit van leven, en die aansluit bij behoeften en omstandigheden van de individuele inwoner. De keuze voor SBD komt voort uit de toegevoegde waarde die daarmee voor inwoners gerealiseerd kan worden vanuit het gedachtegoed van Anne Mei The, in Amsterdam via “social trials” toegepast en door PwC op effecten onderzocht (zie https://tao-of-care.nl/ )
SBD richt zich op het samenspel tussen de ziekte (het medisch domein), hoe betrokkenen omgaan met de veranderingen (psychologisch domein) en de reacties van de omgeving hierop (het sociaal domein). Het uitgangspunt is de leefwereld van de persoon met dementie en zijn/haar naasten. Dit vraagt om tijdige én goede ondersteuning waarbij het mogelijk is om de zorg en medische begeleiding af te bouwen of later in te zetten. Tijdig vraagt om andere inzet van het netwerk waarbij welzijn/informele zorg en zorg hand in hand gaan:
- Verbinding en samenwerking tussen formele- en informele zorg en welzijn
- Netwerkzorg bieden
- Mantelzorgers ontlasten
- Zelfredzaamheid ondersteunen
- Vroegsignalering en oppakken ‘niet-pluis gevoel’
- Samenwerken in het netwerk rondom klantbeloften als kwaliteitsmethodiek
- Afspraken over signaleren en ‘naadloos’ opschalen van zorg
- Afspraken over casemanagement/ coördinatie
TEAM
Christa Ooms, projectleider
E c.ooms@vivium.nl
T 06 58 759 395
Anneke Kooij, deelprojectleider
E anneke.kooij@vivium.nl
T 06 42 609 272
MEER INFO
nog in te vullen